Referentie

Sanne Voets

In 2008 had ik al eens een traject mentale training afgelegd bij een andere sportpsycholoog. Ik had dus al wat bagage als het gaat om zelfkennis en de basisvaardigheden. In de aanloop naar de Paralympische Spelen in Londen ben ik bij Sandra geweest voor meer diepgaande begeleiding. Echt specifieke problemen had ik niet, maar ik wilde op alle fronten nog beter worden om in Londen te kunnen pieken. Bij Sandra vergrootte ik mijn zelfkennis en kreeg meer en meer inzicht in interpersoonlijke relaties op basis van persoonlijkheden. Sommige mensen liggen je misschien niet, maar je zult toch met ze om moeten gaan omdat ze bijvoorbeeld een belangrijke functie bij de selectie vervullen. Als zuivere 'ISTJ'er' konden onplezierig verlopen gesprekken mij nog lang bezighouden en me veel energie kosten, zonder dat het me wat opleverde uiteraard. Sandra heeft me geleerd hoe ik op basis van verwachtingen beter kon accepteren dat dingen niet altijd eerlijk verlopen. Dat anderen compleet anders denken over bepaalde dingen, terwijl het tegendeel ontegenzeggelijk te bewijzen valt. Met de RET-strategie leerde ik gevoelens die me in de weg zaten, zoals teleurstelling, frustratie en verdriet, te herkennen en te analyseren hoe ze ontstaan waren. Vervolgens leerde ik de keuze te maken: kan ik de oorzaak wegnemen of moet ik zorgen dat die me geen lastig gevoel bezorgen? Het heeft me ontzettend geholpen meer controle te krijgen over mijn eigen gevoel, zodat ik een botte of onhandige opmerking van een ander veel gemakkelijker uit mijn hoofd kan zetten.

Een ander belangrijk leerproces betrof mijn zelfvertrouwen. Had ik voor de begeleiding door Sandra nog veel behoefte aan bevestiging, al doende leerde ik meer te vertrouwen op mijn eigen ideeën. Ik vind het nog steeds fijn als iemand het me zegt wanneer ik het goed doe, maar ik heb het niet meer nodig om te kunnen presteren. Dat wil niet zeggen dat ik minder kritisch ben geworden. Ook dat is een eigenschap die ik nooit zal verliezen. Het kan een valkuil zijn, wanneer je zo kritisch bent dat je niet meer tevreden kunt zijn. Voorheen kon ik daar wel eens last van hebben, maar ook dat is steeds beter onder controle. De valkuil is gedempt en het is een helpende eigenschap geworden die me steeds uitdaagt beter te worden.

De gesprekken bij Sandra verliepen bovendien erg prettig. Ik voelde me op mijn gemak en Sandra's voorbeelden, anekdotes en uitleg waren illustratief en duidelijk. Met een goede dosis humor om de soms toch wel zware gesprekken weer luchtig te maken ontstond een goede balans. Gesprekken waar ik nog lang over na kon denken en die, hoe langer ik er in mijn hoofd mee bezig was, ook na afloop nog 'aha-belletjes' deden rinkelen.

Londen kwam almaar dichterbij en ik selecteerde me voor een teamplaats. Eenmaal in Londen werd ik mentaal enorm op de proef gesteld. Had je me een halfjaar eerder verteld wat me daar zou overkomen, dan had ik nooit geloofd dat ik überhaupt een fatsoenlijke wedstrijd zou kunnen rijden. Op het moment zelf wist ik dat ik dat wel zou kunnen, maar ik had niet gedacht dat ik toch zou kunnen pieken. Mezelf overtreffen, ondanks alle tegenwerking. En toch lukte het. Ik heb veel teruggedacht aan de gesprekken met Sandra en wist mezelf bij elkaar te rapen, hernam de controle over wat wél in mijn macht was en putte daar kracht uit. Ik reed alledrie mijn wedstrijdonderdelen met het mes tussen de tanden en nooit ging het beter. Het leverde me tweemaal de vierde en een vijfde plaats op, net naast de medailles. De scores vielen me tegen. Maar meer dan teleurstelling was er niet; ik had mezelf overtroffen en beter gepresteerd dan ooit tevoren. Ik vond het niet terecht dat ik zulke lage scores kreeg toebedeeld door de jury, maar kon er mee leven. Zij vonden het dan misschien niet goed, mijn zelfvertrouwen was groot genoeg om te weten dat ik trots mocht zijn, móést zijn op mijn prestatie. Vele mensen wiens mening voor mij belangrijk is, zoals mijn trainer en mijn coach, vonden me ook ondergewaardeerd. Dat gaf me steun om te kunnen accepteren wat ik niet veranderen kon. Het resultaat lag niet in mijn macht, de prestatie wel. En ondanks de omstandigheden had ik mijn ambitieuze doel gehaald. De veerkracht die hiervoor nodig was, heb ik regelrecht aan Sandra's begeleiding te danken.
Joep